PROJECTE GIBET 2018-2019
X EDICIÓ. ACABAMENT DE LA REHABILITACIÓ DE LES BARRAQUES DE LA FINCA MUNICIPAL DES PINARET A CIUTADELLA

El Projecte Gibet arriba a la seva desena edició centrat en la finalització de la recuperació de les dues grans barraques existents a la finca municipal des Pinaret. Ambdues construccions, de notables dimensions van ser objecte de treball al Workshop del XVI Congrés Internacional sobre la Pedra Seca que la SHA Martí Bella i la SPS van organitzar el passat mes d’octubre de 2018. Així, s’espera que amb les feines de Gibet durant aquesta temporada quedin completament rehabilitades.

Els interessats en participar poden demanar informació a: shamartibella@gmail.es

Aquest és el calendari proposat:
 • 16 de desembre 2018
 • 21 de gener 2019
 • 18 de febrer 2019
 • 18 de març 2019
 • 15 d’abril 2019
 • 13 de maig 2019SON CATLAR Y EL PROJECTE GIBET 2019El Consell Insular impulsa una campanya de voluntariat per desbrossar un espai al poblat talayòtic de Son Catlar de cara a la propera temporada d’excavacions al recinte. Al projecte hi participa la SHA Martí i Bella a través del Projecte Gibet. Els treballs estaran supervisats per l’arqueòloga membre de Martí i Bella, Silvia Villalonga. El calendari establert no interfereix en les jornades programades de Gibet al Pinaret i es poden veure, així com també l’horari, a l’anunci de més amunt.


PROJECTE GIBET 2017-2018

IX EDICIÓ
RESULTATS
PONT DE LA RONDA NORD – BARRACA DES PINARET – ANTIC CEMENTIRI CIVIL

Finalitzada la IX edició del projecte Gibet per a la recuperació de béns etnològics, destaca la rehabilitació del pont de bestiar de la Ronda Sud de Ciutadella amb un resultat magnífic malgrat les enormes dificultats de estabilitat que presentava la malmesa construcció ramadera.

Foto: S. Rotger

S’han realitzat igualment feines de manteniment i conservació del Cementiri dels protestants, que no havia estat motiu d’atenció des de la seva recuperació per Gibet l’any 2010. Han completat els treballs de la campanya 2017/2018 la preparació dels treballs de restauració de una de les barraques grans de Sa Vinyeta que serà motiu d’intervenció el mes d’octubre de 2018 amb motiu de la celebració a Ciutadella del Congrés Internacional de la Pedra en Sec (CIPS 18)VII PROJECTE GIBET 2015-2016
RECUPERACIÓ DELS HORTS I JARDINS DE SA VINYETA (SEXTA FASE) I PONT RONDA SUR

Nova temporada en la recuperació dels horts i jardins romàntics de sa Vinyeta a Ciutadella pel grup de voluntaris de Gibet de la SHA Martí i Bella. Al projecte que encetam s’inclou també la recuperació d’un pont de bestiar que es troba a la part interior de la Ronda Sud de Ciutadella.

Aquest és el calendari proposat:
 • 29-11-2015
 • 20-12-2015
 • 24-01-2016
 • 21-02-2016
 • 20-03-2016
 • 17-04-2016
 • 15-05-2016


VI PROJECTE GIBET 2014-2015
RECUPERACIÓ DELS HORTS I JARDINS DE SA VINYETA (QUINTA FASE)

El pròxim 19 d’octubre de 2014 iniciam nova temporada en la recuperació dels horts i jardins romàntics de sa Vinyeta a Ciutadella pel grup de voluntaris de Gibet de la SHA Martí i Bella. Les persones que estiguin interessades en col.laborar poden contactar al telèfon 971385753 o al correu de l’entitat: shamartibella”gmail.com

Aquest és el calendari previst:
 • 19 D’OCTUBRE 2014
 • 23 DE NOVEMBRE 2014
 • 14 DE DESEMBRE 2014
 • 25 DE GENER 2015
 • 22 DE FEBRER 2015
 • 22 DE MARÇ 2015
 • 19 D’ABRIL 2015
 • 31 DE MAIG 2015
foto projecte gibet


FINALITZA EL III PROJECTE GIBET 2011/12

El dissabte dia 19 de maig es duia a terme una jornada extraordinària de Gibet dedicada a la fortalesa musulmana de Santa Àgueda. Casi 30 voluntaris van participar en l’eliminació d’una gran quantitat de vegetació que està afectant des de fa anys de forma molt greu les estructures de les muralles del recinte medieval. Tan sols es podia cometre una petita part de la feina que precisa el castell, però sens dubte, al marge de l’avanç en la seva conservació, la jornada va significar un toc d’atenció públic davant l’estat de les restes medievals més importants de Menorca.
Amb la restitució de les primeres pedres de la portalada principal de Sa Vinyeta i la recuperació de l’accés al segon nivell d’horts, el passat dia 13 de maig es posava oficialment punt final al tercer programa de Gibet que ha continuat amb la recuperació dels horts i jardins de Sa Vinyeta.Un mes abans aproximadament, es finalitzava la recuperació de les construccions etnogràfiques de la Ronda Sud de Ciutadella que des de 2.009 havien estat objectiu de les anteriors convocatòries del voluntariat de Gibet i el seu lluirament oficial al Consell Insular de Menorca amb la participació del Batle de Ciutadella i la Consellera de Cultura del CIME.


III PROJECTE GIBET - RESTITUCIÓ DE LA PORTA PRINCIPAL D’ACCÉS A SA VINYETA


Seguint amb les tasques de recuperació d'aquest element dels horts, al llarg de la campanya 2011-2012, i amb l'objectiu de recuperar el camí original que des del nucli històric donava accés a la finca i als horts de Sa Vinyeta, la Societat Històrica-Arqueològica Martí i Bella preveu portar a terme la restitució de l'antiga portalada destruïda tot seguint la tipologia i la tècnica original de construcció amb peces de marès. A tal efecte, es preveu restituir al seu lloc les peces originals recuperades en les rodalies de la carretera i tallar les que hi manquen per a la reconstrucció integral del be. Les tasques de restitució de la portalada tindran com a objectiu recuperar l'estat original de la que va ser la porta principal d'accés a la finca a partir dels testimonis materials que s'han pogut documentar La portalada es restituirà en la mateixa línia que el seu emplaçament original, fent-la recular un pocs metres per tal de respectar el traçat i l'espai mínim de seguretat de la carretera, en l'emplaçament i en una tipologia acord amb els elements d'obra dels horts i seguint les especificacions del plànol adjunt. Per al desenvolupament de les tasques previstes s'utilitzaran els mitjans tècnics i els materials tradicionals en aquests tipus de construccions; es respectaran els elements existents i la tècnica de construcció i no s'empraran ni materials ni s'afegiran volums ni elements que distorsionin l'estructura ni la visió de conjunt dels horts i jardins. Per a la restitució de la portalada es tindrà cura de mantenir l'harmonia del conjunt de la finca i no es realitzarà cap intervenció que pugui rompre o distorsionar perspectives o que destorbi la percepció dels diferents elements que, en el seu conjunt, configuren l'espai corresponent als horts i jardins històrics de Sa Vinyeta, tot intentat recuperar l'ambient romàntic i bucòlic amb el qual es crearen ara fa més de 150 anys.Text: Antoni Camps Extremera
Plànols: Ángel Roca Vidal.


FINALITZA LA RECONSTRUCCIÓ DE LA GRAN BARRACA DE LA RONDA SUDAquest passat diumenge dia 15 de maig de 2.011 finalitzaven les feines de reconstrucció de la gran barraca de la Ronda Sud de Ciutadella que començaven el 2009 en el marc del I Projecte Gibet. Així, tan sols resta per finalitzar la reconstrucció de la petita barraca de la rotonda de la porta també de la Ronda Sud que es preveu executar ja dins el darrer trimestre de 2.011 per enllestir la recuperació de la totalitat de les construccions etnogràfiques previstes.


FINALITZA EL II PROJECTE GIBET 2010-2011
El proper dissabte dia 30 d'abril a les 12,00 hores es celebra una Jornada de Portes Obertes amb motiu del lliurament de la primera part de les obres de recuperació dels Horts de Sa Vinyeta de Ciutadella.

Desprès de sis mesos de feina ininterrompuda, la primera part de la recuperació i rehabilitació dels horts i jardins de Sa Vinyeta de Ciutadella conclouen aquest mes d'abril de 2011 amb resultats molt satisfactoris. Les feines dels voluntaris del Projecte Gibet de la S.H.A. Martí i Bella i del personal laboral contractat gràcies a l'aportació de la Conselleria de Turisme i Treball del Govern Balear han permès descobrir en tot el seu esplendor un paratge que en la primera meitat del segle XIX ja havia estat descrit amb profusió per l'Arxiduc Lluís Salvador a la seva obra Die Balearem.

Aquest dissabte els responsables del projecte mostraran als representants de les institucions i empreses col.laboradores, així com a tots els ciutadans que lliurament vulguin assistir, els resultats del treball realitzat.

Amb el patrocini de:

han colaborat:

i les empreses:

Born Nou S.L
Consergeria
Cercle ArtísticSa Vinyeta a principis del segle XIX. Die Balearen, Arxiduc Lluís Salvador

II PORJECTE GIBET 2010-2011
RECUPERACIÓ DELS HORTS I JARDINS DE SA VINYETA

CALENDARI PELS VOLUNTARIS

31 OCTUBRE 2010 (ESPECIAL TRASLLAT I VISITA PRÈVIA)
14 NOVEMBRE 2010
12 DESEMBRE 2010
23 GENER 2011
13 MARÇ 2011
27 MARÇ 2011
17 ABRIL 2011
15 MAIG 2011

Amb el patrocini de:

han colaborat:

i les empreses:

Born Nou S.L
Consergeria
Cercle Artístic
EL PASSAT DIA 9 DE MAIG DE 2010 LA SOCIETAT HISTÒRICO ARQUEOLÓGICA MARTÍ I BELLA REALITZAVA EL LLIURAMENT DEL CEMENTIRI CIVIL AL AJUNTAMENT DE CIUTADELLA UNA VEGADA FINALITZADES LES LABORS DE RECUPERACIÓ DEL HISTÒRIC RECINTE QUE ES TROBAVA ABANDONAT, AIXÍ COM SERIAMENT DEGRADAT.

LA NOTICIA ES DOBLEMENT POSITIVA DONAT QUE A PARTIR DEL MATEIX MOMENT LA ASSOCIACIÓ BONSAIS MENORCA S'HA FET CÀRREC DE LA SEVA GESTIÓ I MANTENIMENT, CUMPLINT AIXÍ AMB LA FINALITAT DEL PROJECTE.


La rehabilitació de l'antic cementiri civil de Ciutadella, conegut popularment com a Cementiri des Protestants forma part del I Projecte Gibet 2009/2010 que inclou a més la rehabilitació de diverses construccions etnogràfiques al llarg del recorregut de la Ronda Sud de Ciutadella. El cementiri suposa la conclusió de la primera part d'aquesta primera edició de Gibet, i amb el seu lliurament el recinte recuperat, a més de constituir el primer objectiu d'aquest projecte de salvaguarda y rehabilitació del Patrimoni Històric podrà ser objecte de utilització i aprofitament públic.

Cementiri Civil

 

© 2013 SHA MARTÍ I BELLA. All rights reserved. desarrollado por Nextbit.